TE IS LEHETSZ ÖNKÉNTES! - ÖNKÉNTESSÉG ÉS DESTIGMATIZÁCIÓ

Czakó Gabriela - Szüts Diana

Absztrakt

A Nem Adom Fel Alapítvány szerint "mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen". Ezen elv alapján működik a Nem Adom Fel Önkéntesek csapata, ahol az önkéntes koordinátor igyekszik megtalálni az önkéntesek helyét a csapatban, bármilyen élethelyzetben, nehézséggel, hátránnyal is éljen az adott jelentkező. Így válik a segítségre szoruló félből egy aktívan segítő, támogató személy, aki akár csak egy mozdulattal, gondolattal is segíthet. Ezzel az inkluzív, tágabb horizontú attitűddel pedig destigmatizálhatjuk a marginalizált csoportokról (kulturális kisebbségek, fogyatékossággal élő személyek stb.) és akár az önkéntességről alkotott képet is.

Alapítványunk 2021 áprilisában hozta létre az Európai Unió Erasmus+ programja által támogatott "You can be a Volunteer! - Te is lehetsz önkéntes!" elnevezésű nemzetközi projektet, melyben spanyol és olasz partnerekkel azon dolgozunk együtt, hogy a fogyatékossággal élő személyek elég bátorságot kapjanak ahhoz, hogy egy szervezet vagy projekt önkénteseivé váljanak és többek között ilyen módon tartalmasan tölthessék el szabadidejüket. Ehhez a legnagyobb közösségi oldalak egyikén indítottunk egy csoportot. Ennek hitelességét az adja, hogy megbízható forrásokból, önkéntességet már megélt személyektől és szakemberektől közlünk könnyen érthetően tartalmakat. A kezdeményezést nagymértékben önkéntesek működtetik, akik különböző módon segítik a csoport működését és a projekt sikerességét.

Kulcsszavak: önkéntesség, inklúzió, inkluzív önkéntesség, stigmatizáció, destigmatizáció, befogadás, esélyegyenlőség, Erasmus+