Hangos Szemle -Videók

A Hangos Szemle rovat az Önkéntes Szemlében megjelent tanulmányokról szóló háttérbeszélegtéseket tartalmaz.

 Önkéntes Szemle első számának tanulmányairól szóló háttérbeszélgetések

Az első videóban Dorner László az önkéntes motivációkról ad egy rövid összefoglalót. Ajánluk a beszélgetést önkéntes-koordinátoroknak, szervezeti vezetőknek és kutatóknak.

A második alkalommal Nagy Rékával a fesztiválönkéntességről és önkéntes-módszertani tapasztalatokról beszélgetünk. Ajánljuk a beszélgetést az önkéntes-mentoroknak, szervezeti vezetőknek.

A harmadik alkalommal Fényes Hajnalka az egyetemisták önkéntességének jellemzőiről és motivációiról készült 10 éves kutatás eredményeit mutatja be. Ajánljuk a beszélgetést az egyetemista önkénteseknek, egyetemi vezetőknek, HÖK-vezetőknek, kutatóknak.

A negyedik alkalommal Gyorgyovich Miklós a Századvég által készített felmérésről az "Önkéntesség Magyarországon 2018" alapján a formális és az informális önkéntesség különbségeiről jellemzőiről lesz szó. Ajánljuk a beszélgetést kutatóknak, önkéntes szervezetek vezetőinek, és a kormányzati szakembereknek.

Az ötödik alkalommal Markos Valéria azt a kutatást ismerteti, amely alapján az Iskolai Közösségi Szolgálat nyerteseiről szóló tanulmányát írta meg az Önkéntes Szemle első számába. Ajánljuk a beszélgetést a közösségi szolgálatot végző diákoknak, tanáraiknak és a középiskolai igazgatóknak.

A hatodik alkalommal Perpék Éva az önkéntesség Gyermekesély programokban való lehetőségeiről beszél. Ajánljuk a beszélgetést a Gyermekesély programok vezetőinek, önkormányzati szakembereknek.

Az Önkéntes Szemle elő számának tanulmányait bemutató háttérbeszélgetéseket Bartal Anna Máriának az első Nemzeti Önkéntes Stratégia (2012-2020) eredményeit és adósságait bemutató tanulmányáról szóló beszélgetés zárja, amelyet Kozák Annamária az Önkéntes Szemle szerkesztőbizottságának tagja készített. Ajánljuk a beszélgetést az önkéntes szervezetek vezetőinek, kormányzati szakembereknek és döntéshozóknak.

Az Önkéntes Szemle második számának tanulmányairól szóló háttérbeszélgetések

Az Önkéntes Szemle második száma a COVID-19 járvány önkéntességre gyakorolt hatásaival foglalkozott.  Bartal Anna Mária, Fényes Hajnalka és Szalóczy Nóra az orvos- és egészségtudományi hallgatók a pandémia három hulláma alatti önkéntességéről végzett kutatást. A beszélgetésben a kutatás hétteréről és eredményeiről számolnak be a szerzők. Ajánljuk ezt a videót az érintetteknek, az orvos- és egészségtudományi hallgatóknak és a kórházi önkéntességgel foglalkozó civil szervezeteknek, de nem utolsó sorban az egészségügyi szervezetek vezetőinek.

A videó megtekinthető itt

Fekete Károllyal a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség NKft. Társadalomtudományi Kutatócsoport kutatója azt a vizsgálatukat mutatja be, amelyet a COVID-19 járvány első hulláma idején végeztek a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet településein. Ajánljuk ezt a beszélgetést önkormányzati vezetőknek, civil szervezeteknek és nem utolsó sorban a balatoni lakosoknak.

A KórházSuli Alapítvány vezetőjével, Tóthné Almássy Monikvával azokról az innovatív megoldásokról beszélgetünk, amelyet a COVID-19 járvány következtében kialakult megváltozott helyzett miatt alakítottak ki és vezettek be. A KórházSuli tevékenységéért 2021 Sozial Marie díjat kapott és az év Civil szervezete lett. Ajánljuk ezt a beszélgetést az oktatással foglalkozó civil szervezeteknek.

A Fesztivál Önkéntes Központ vezetőjével Nagy Rékával egy olyan kisérleti projekt bevezetéséről, annak nehézségeiről, hatásairól és eredményeiről beszélgettünk, amit a COVID-19 járvány második hulláma idején alakítottak ki és működtettek. Ajánljuk ezt a videót a fiatal és szenior korú önkéntesekkel foglalkozó szervezeteknek.

Bodor-Eranus Elizával a Recens Kutatócsoport tagjával arról a vizsgálatukról beszélgetünk, amelyben a mentorok körében végeztek Ez a kapcsolathálózati-kutatás nagyon jól megmutatja, hogy a szociológiai kutatási módszerek miként segíthethetik az önkéntes szervezetfejlesztést. Ajánljuk ezt a beszélgetést kutatóknak és olyan önkéntes vezetőknek, akik nyitottak arra, hogy komoly kutatási módszerek segítségével építsék fel szervezetük működését.

Markos Valéria tudományos kutatóval arról beszélgetünk, hogy pár éve még senki sem gondolta volna, hogy külön kell majd beszélnünk az offline és az online önkéntességről. Részletesen kitérünk az online önkéntesek jellezire, motivációira és - nem járvány idején - a külöönböző tevékenységi területekre. Ajánljuk ezt a videót minden olyan szervezetnek, aki az online önkéntesség módszereit fejleszteni akarja szervezete munkájában.