30 PERC - 

AZ ÖNKÉNTESSÉGRŐL

Podcastok

Ha Ön már önkéntes, vagy önkéntesekkel foglalkozik egy szervezetnél, vagy még csak tervezi, hogy kipróbálná magát önkéntesként, hallgasson minket!

Ez a műsor Önöknek, Önökről szól!

Az egyes adásokban az Önkéntes Szemlében megjelenő tanulmányok alapján olyan gyakorlati, elméleti szakemberekkel, önkéntesekkel fogok beszélgetni, akik mindennapi munkájuk, önkéntességük révén alakítják, formálják a hazai önkéntes szektort.

Olyan kérdésekről, válaszokról, kihívásokról és megoldásokról lesz szó, amelyek reményeink szerint a már önkéntes munkát végzők, vagy az önkéntességgel foglalkozó szakemberek, de a jövőbeni önkéntesek számára is hasznos információkat, ismereteket nyújtanak.

Mert önkéntesnek lenni tényleg jó!

1. PODCAST témája: KIK A MAGYAR ÖNKÉNTESEK? -

Magyarországon minden negyedik felnőtt végeett már önkéntes munkát. Kik a magyar önkéntesek? Mit csinálnak és milyen rendszerességgel? Minden, amit a statisztikai adatokból tudni lehet a magyar önkéntesekről. Beszélgetés Gyorgyovich Miklóssal, akik a Századvég igazgató-helyetteseként "Az önkéntesek Magyarországon 2018" kutatás vezetője volt. A beszélgetés elején Gyorgyovich Miklós beszél saját önkéntessé válásáról, önéntes munkáiról, majd pedig a kutatási eredmények alapján mutatjuk be a magyar önkéntesek jellegezetességeit.


2. PODCAST témája: HOGYAN LESZ 7 ÉV ALATT EGY BARÁTI ÖSSZEFOGÁSBÓL JÓL MŰKÖDŐ ÖNKÉNTES SZERVEZET?

Beszélgetés Forgács-Fábián Sárával, az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodójával és vezetőjével. 7 évvel ezelőtt egy baráti összefogásból született meg az Amigos Alapítvány ötlete, amire Forgács Fábián Sárát saját gyerekkori tapasztalatai indították. Az Amigos önkéntesei kórházakban fekvő gyereket látogatnak, és elsősorban a tanulásban segítenek nekik. Mára az Amigos Alapítvány 5 városban, 17 kórházi egységben 153 fővel működik. A beszélgetésben szó esik az önkéntesek kiválasztásáról, a szervezet felépítésének, működtetésének szakaszairól, és nem utolsó sorban arról is, hogy a COVID-19 járvány milyen kihívások elé allította a szervezet vezetését és önkénteseit, és hogyan kellett újratervezniük erre az időszakra, hiszen a beteglátogatások szüneteltek.


3. PODCAST témája: HOGYAN KÉSZÜL AZ ÖNKÉNTES STATISZTIKA? 

Hogyan készül az önkéntes statisztika? Milyen a magyar önkéntesség gazdasági ereje? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk Sebestény Istvánnal, a KSH vezető-főtanácsosával, az Önkéntes Szemle 2021. évi 4. számában megjelent tanulmánya alapján. Az éves statisztikai adatok azt is megmutatják, hogy milyen a hazai, szervezetekhez kötődő önkéntesség gazdasági ereje: hány órát dolgoztak az önkéntesek és ez átszámolva hány milliárd forintot jeletett és hány főállású foglalkoztatottnak felelt meg. A legfrissebb adatok szerint, 2020-ban - a COVID-19 járvány első évében - 311 ezer önkéntes 21 ezer főállású munkáját "helyettesítette", ami 83 milliárd Ft-ot megtakarítást jelentett az őket foglalkoztató civil- nonprofit szervezeteknek.


4. PODCAST témája: INGYEN MUNKAERŐ-E AZ ÖNKÉNTES?

Ebben az epizódban Bartal Anna Mária Nagy Rékával és Perpék Évával, az Önkéntes Szemle szerkesztőségének tagjaival beszélget arról, hogy valóban ingyen munkaerő-e az önkéntes, illetve milyen befektetést jelent egy szervezet számára, mire valakiből képzett önkéntes válik. A beszélgetés alapját az adja, hogy a résztvevők az Önkéntes Szemle 2021. évi 4. számában megjelent tanulmányukban azt a kérdést vizsgálták és elemezték, hogy milyen jelenségek indokolják a kérdés felvetését a gyakorlat szempontjából, illetve milyen módszerek állnak rendelkezésre a ennek vizsgálatára? Az önkéntes programoknak vannak olyan rejtett, főként materiális költségei, amelyek egyrészt szervezeti kiadásokként jelennek meg, másrészt olyanok, amelyeket kvázi adományként kapnak a szervezetek és ezeket sokszor nem is árazzák be. Ezekkel a költségekkel sokszor maguk a szervezetek sincsenek tisztában, noha ez nagyon fontos eleme a pályázati, vállalati támogatások költségeinek megtervezésénél, elszámolásánál és elbírálásánál is.


5. PODCAST témája: MENNYIBE KERÜL EGY ÖNKÉNTES?

Az önkéntesek foglalkoztatásának és effektíve felmerülő költségeiről beszélgetünk Junkertné Dr. Szűcs Zsuzsanna igazságügyi adó- és járulékszakértővel, az Önadozó lap főszerkesztőjével. A beszélgetés hátterét az adja, hogy Junkertné Dr. Szűcs Zsuzsanna az Önkéntes Szemle 2021. évi 4. számában megjelent tanulmányában részletesen elemezte és bemutatta, a közérdekű önkéntes tevékenység ellenszolgáltatásnak nem minősülő juttásainak milyen formái vannak, ezek közül melyek, milyen formában és milyen feltételek mellett illetik meg az önkéntest, illetve ez az önkénteseket foglalkoztató szervezetek számára milyen jellegű kiadásokat jelentenek.


6.PODCAST témája: MI A HELYE AZ ÖNKÉNTESSÉGNEK EGY KÓRHÁZI STRUKTÚRÁBAN?

Mit csinál egy kórházi önkéntes? Mi a helye a kórházi önkéntességnek egy kórházi struktúrában? Hogyan változtatta meg a COVID-19 járvány a Bethesda Gyermekkórházban az önkéntességet? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk Reményi Imrével a Bethesda Gyermekkórház önkéntes-koordinátorával, de szó esik arról is, hogy miként lesz valaki önkéntes-koordinátor, hogyan lehet valaki kórházi önkéntes és mit jelent ez az önkéntes munka a gyakorlatban, milyen nehézségek, örömök kísérik ezt az önkéntes tevékenységet, illetve miért fontos, hogy legyenek kórházi önkéntesek is.


Beszélgetés dr. Molnár Klárával, az Effekteam izgazgatójával a vállalati önkéntesség kérdéseiről, annak kapcsán, hogy dr. Molnár Klára az Önkéntes Szemle 2021. évi 4. számában egy részletes tanulmányban mutatta be, hogy miként alakult Magyarországon az elmúlt tíz évben a nagyvállalati önkéntesség. A beszélgetés során többek között szó esik arról is, hogy Magyarországon a nagyvállalatoknál jellemzően a kétezres évek közepén jelentek meg az első önkéntes aktivitások, amelyek többnyire alulról jövő kollegiális, jótékony összefogások formájában, szabadidőben valósultak meg. Az önkéntes keretek, policyk kialakítása, valamint a vállalatok részéről kezdeményezett programok ösztönzése, szervezése inkább a kétezres évek második felében kapott teret a vállalatok társadalmi felelősségvállalási gyakorlatában. Ezt a fejlődést törte meg a COVID-19-járvány és arról is beszélgetünk, hogy ez milyen hatással volt, illetve miként változtatta meg a vállalati önkéntesség formáit.


8. PODCAST témája: ÖNKÉNTESEK A MENEKÜLTEK MEGSEGÍTÉSÉBEN - KÜLÖNKIADÁS

A sok ezer spontán, alulról szerveződő önkéntes közül hármat mutatunk be, akik vagy a harcvonalban a határmentén, vagy pedig az ország belsejében fogadják és segítik a maguk lehetőségei szerint a hontalanná váló menekülteket. Beszélgetünk Barabás községből Daróczi Gábornéval, majd Porzsolt Eszterrel, aki a községbe utazott azért, hogy önkéntesként segítse a menekültek fogadását. Végül Hajniss Nikolettával a Gödi Anyák Angyalai Facebook csoport egyik "főangyalával" pedig arról, hogy a "hátországban" hogy szerveződik a menekültek befogadásáa, mit csinálnak ezért és hogyan szervezezik meg ezt, mint informális csoport.

9. PODCAST témája: ÖNKÉNTESSÉG A VÖRÖSKERESZTNÉL A COVID-19 JÁRVÁNY ÓTA?

Milyen kihívások elé állította a COVID-19-járvány a Vöröskeresztet? Milyen gyors és rugalmas válaszokat tudott adni erre a váratlan helyzetre a szervezet? Milyen új rétegeket tudott a járvány alatt önkéntesként megszólítani a Vöröskereszt , illetve milyen feladatokat láttak el az önkéntesek a pandémia időszakában. Horváth Péter a Vöröskereszt budapesti igazgató-helyettese mindemellett beszél arról is, hogy miként lett a saját életében is az önkéntességből "karrier" és hivatás.

10. PODCAST témája: MILYEN TÉNYEZŐK BEFOLYÁSOLTÁK AZ ÖNKÉNTES VÉRADÁST A COVID-19 JÁRVÁNY IDEJÉN?

Általános tapasztalat volt, hogy pandémia ideje alatt világszerte lecsökkent a véradók száma, noha nem alakult ki a vérellátás biztonságát veszélyeztető helyzet. Mi motiválta az önkéntes véradókat a járvány alatti véradásra? Hogyan befolyásolta ezt a COVID-19 járvány? Ezekről a kérdésekről beszélgetek Dorner Lászlóval az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusával, aki maga is 42szeres véradó, és az Önkéntes Szemle 2022. évi 1. számában írt erről részletes elemző tanulmányt. Másik vendégem Tarján Gergely 46szoros véradó, és egyébként szociológus, és jelenleg adatelemzéssel foglalkozik, és akit azért hívtunk meg, hogy gyakorlati nézőponttal gazdagítsa a tanulmányban leírtakat.

11. PODCAST témája: KARITÁSZ ÖNKÉNTESEK AZ UKRÁN-MAGYAR HATÁRON

Beszélgetés Zagyva Richárddal, a Magyar Katolikus Karitász igazgatóhelyettesével, aki a magyar-ukrán határról jelentkezik be. Milyen kihívásokat és feladatokat jelent a menekültek ellátása a karitatív-humanitárius szervezetek számára? Hogyan készült fel erre a Magyar Katolikus Karitász? 2022. március 24.-én, amikor a felvétel készült, éppen egy hónapja kezdődött el az orosz-ukrán háború. Korábbi podcast adásunkat, amelyben az alulról szerveződő önkéntességet mutattuk be a menekültek megsegítésében ott fejeztük be, hogy a Magyar Katolikus Karitász átvette az önkéntes szervezési feladatokat Barabáson. Ebben az adásban tehát már a szervezeti önkéntesség oldaláról mutatjuk be azokat a feladatokat, kihívásokat, amelyek a menekültek ellátásában felmerülnek.

12. PODCAST témája: HUMANITÁRIUS ÖNKÉNTESSÉG HÁBORÚ IDEJÉN

Beszélgetés Gáncs Kristóffal, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatójával. Mi a humanitárius segítségnyújtás általában és mit jelent most az orosz-ukrán háború idején? Milyen önkéntes feladatok vannak egy humanitárius segélyszervezetnél? A felvétel készítésének napján, 2022. március 24.-én éppen egy hónapja kezdődött el az orosz-ukrán háború. A március 5.i kormányzati tájékoztató szerint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a határ ukrán oldalán lát el segélyszervezeti és humanitárius feladatokat. Hogyan szervezi ezt meg az Ökumenikus Segélyszervezet a határ túloldalán?

13. PODCAST témája: BUDAPEST100 - AZ EPIZODIKUS ÖNKÉNTESSÉG EREJE

Beszélgetés Szőke Tímeával, Budapest100 projektvezetőjével egy volt és jelenlegi önkéntesével Halasi Dórával, illetve Bagoly Gáborral. 2022. május 14.-15.-én ismét lesz Budapest100 az egyik legsikeresebb építészeti- kulturális fesztivál, amely a közösségek és a város ünnepe. Tizenegy évvel ezelőtt indult az OSA Archívum és a KÉK - a Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére a Budapest 100 építészeti- és kulturális fesztivál. Budapest100 eseményeit önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a résztvevő intézmények képviselőinek segítségével. Kik az önkéntesei a Budapest100 programjainak? Hogyan lesz valaki a Budapest100 önkéntese, és milyen szakaszai vannak az önkéntességnek a jelentkezéstől az eseményig? Az önkéntes szakirodalom epizodikus önkéntességnek hívja a rövid idejű önkéntességet. Ennek is három formáját különbözteti meg: az ideiglenes önkéntességet (egy nap vagy néhány óra), az időközi önkéntességet, amely 6 hónapnál rövidebb időt jelent és az alkalmi önkéntességet, amely egy bizonyos eseményhez kötődő, időközönként vagy rövid időre vállalt önkéntességben nyilvánul meg. Milyen feladatot jelent az epizodikus önkéntesek szervezése?

                   14. PODCAST témája: ÖNKÉNTES-KOORDINÁTORI ÉS ORVOSI MUNKA                               A MENEKÜLTEK MEGSEGÍTÉSÉBEN

Beszélgetés Ipolyi Dórával a Vöröskereszt önkéntes menedzsment szakmai vezetőjével és Dr. Lestár Boglárka önkéntes orvossal. Milyen kihívásokat és feladatokat jelent a menekültek ellátása az önkénteseknek? Hogyan készült fel erre a Vöröskereszt? A személyes történeteken keresztül beszélgetünk arról is, hogy miként lesz az önkéntességből karrier, illetve hogyan lesz valaki önkéntes orvos a Vöröskeresztnél? Milyen feladatokat lát el egy önkéntes orvos a menekültek megsegítésében? A felvétel készítésének idején már több, mint egy hónapja fogadja Magyarország az orosz-ukrán háború menekültjeit. A korábbi podcast adásokban már bemutattuk, hogy hol és milyen feladatokat látnak el a Magyar Katolikus Karitász és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei és munkatársai, amai adásban a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek munkáját mutatjuk be.

15. PODCAST témája: NYÁR+FESZTIVÁLOK+ÖNKÉNTESSÉG

Két év kihagyás után az idei nyár ismét a fesztiváloké. Közel 2000 fiatalnak a fesztiválok nem csak szórakozást, hanem az önkéntesség terepét is jelentik. Kik a fesztivál önkéntesek? Mit csinálnak és milyen szervezeti keretek között végzik ezt a sajátos önkéntes tevékenységet? Erről beszélgetünk ma Szabó Boglárka és Csordás Lilla önkéntes koordinátorokkal, valamint Nagy Rékával, a Fesztivál Önkéntes Központ vezetőjével. 10 évvel ezelőtt a fesztivál Önkéntes Központ a nagyobb nyugati fesztiválok mintájára kezdte el megszervezni az önkéntesnek jelentkezőket és azok tevékenységét először a Sziget, majd pedig az évek során a többi, nagyobb, hazai fesztiválokon. Különlegességét ennek a fajta önkéntességnek az adja, hogy egyrészt rövid idejű, epizodikus önkéntesség, ami egy naptól, egy hétig tarthat. Másrészt, nem az önkéntesség klasszikus terepein zajlik, hanem fesztiválokon, ahol a szervezettség, az önkéntesek kiképzése ugyancsak a hatékony önkéntes munka kulcsa. 

16. PODCAST témája: ÖNKÉNTESSÉG KÜLFÖLDÖN - JELENTKEZÉS ÉS TAPASZTALATOK

A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány 2003 óta több száz magyar fiatal külföldi önkéntességét, nemzetközi szolidaritási projektben való részvételét segítette elő. Hogyan lehet valaki önkéntes külföldön? Mit adnak önkéntességükkel ezek a fiatalok a külföldi fogadó szervezeteknek? Mit kapnak a külföldi önkéntességgel a résztvevők ? Az ESC (European Solidarity Corps - European Voluntary Services) önkéntesség az Európai Bizottság programja, amelyben a 18-30 éves fiatalok szervezetten, biztonságos körülmények között 2-12 hónapot tudnak eltölteni egy európai ország civil, nonprofit vagy közigazgatási szervezeténél Erről beszélgetünk Rajeczky Zsuzsanna önkéntes-koordinátorral és Fülöp Annával, aki az elmúlt évben volt önkéntes Ausztriában.

17. PODCAST témája: AMIKOR AZ ÖNKÉNTESSÉG BESZIPPANT

Az önkéntes motivációs kutatások szerint az önkéntesség vállalásának legfontosabb három háttérmotivációja az önkéntesség öröme, a közösség igény és elköteleződés egy társadalmi ügy, vagy társadalmi csoport mellett. Hogyan találjuk meg az önkéntesség örömét? Hogyan tartható ez fenn? Miként befolyásolja az életciklus az önkéntes elköteleződést?

Tapasztó Orsi friss diplomás mentálhigiénés szakemberrel, korábbi végzettsége szerint fizikussal és az utóbbi két évben nagy népszerűségre szert tett "nemakarokbeleszólni" Instagram oldal egyik alapítójával beszélgetek, a felvezetőben felvetett kérdésekről. Orsi számtalan interjúban megemlítette, hogy 30 éves kora körül rendszeresen végzett önkéntes munkát. Hál'Isten erre a témára igazából senki sem kérdezett mélyebben rá úgy, hogy ez a történet eddig még elmeséletlen maradt.

18. PODCAST témája: AZ ÖNKÉNTESSÉG MINT MUNKAVÉGZÉS

Mint jelent az önkéntes munkavégzés jogi értelemben? Hogyan szabályozza az Önkéntes törvény ezt a munkavégzést? Mennyiben és mely területein lenne érdemes a 2005. évi LXXXVIII törvényt finomítani, javítani?Az Önkéntes Szemle 2022. évi 1. számában Zugor Zsuzsanna az Echo Innovációs Műhely elnöke a közérdekű önkéntes tevékenység mint munkavégzési forma szabályozásának elemzésére vállalkozott egy hosszabb tanulmányban. Erről és az Echo Innivációs Műhely tevékenységéről beszélgetünk Zugor Zsuzsannával. Vendégünk még a székesfehérvári Szegényeket Támogató Alapítvány önkéntese, Koma Mónika is.

19. PODCAST témája: ORSZÁGIMÁZS-E AZ ÖNKÉNTESSÉG ? - KÜLFÖLDI ÖNKÉNTESEK MAGYARORSZÁGON

A COVID-19-járványt megelőző hat évben körülbelül 2000 külföldi önkéntest fogadott közel 60 magyarországi civil-nonprofit szervezet. Milyen feltételekkel lehet külföldi önkénteseket fogadására képes egy civil-nonprofit szervezet? Milyen motivációkkal érkeznek Magyarországra önkéntesként a külföldiek? Lehet-e országimázs az önkéntesség?

A magyarországi civil-nonprofit szervezetek 1996 óta fogadhatnak külföldről önkénteseket. Erre kezdetben az Európai unió EVS- European Voluntary Service, napjainkban pedig az ESC- az European Soludarity Corps program keretében valósulhat meg. A külföldi önkéntesek többsége 10-12 hónapot tölt el Magyarországon. Ez alatt az idő alatt nem csak önkéntes munkát végez, hanem "bele is szerethet" az országba, és netán jó hírünket is viheti haza. Mit mutatnak a tapasztalatok?

Meghívott vendégek: Kiss Andrea pályázati referens Erasmus+Önkéntesség -Tempus Közalapítvány; Závodi Emese az Önkéntes Diakoniai Év Programiroda vezetője; Kósa András közművelődési és ifjúságfejlesztő, Hírös Agóra Nonprofit Kft.

20. PODCAST témája: A SZOMSZÉDSÁGI ÖNKÉNTESSÉGRŐL - A KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS ÉS AZ ÖNKÉNTESSÉG TALÁLKOZÁSA

Az informális önkéntesség egy különleges formája a szomszédsági önkéntesség, amelynek külföldön nagy hagyománya van, de Magyarországon még csak kevés helyen kísérleteztek kialakításával egy-egy program keretében. Mi a szomszédság? Hogyan lesz valakiből szomszédsági önkéntes? Mire és hogyan lehet a szomszédsági önkénteseket kiképezni?

2002-ben indította el első szomszédsági önkéntes programját debreceni Életfa Segítő Szolgálat Egyesület, a Csapó kerti Közösségi Házzal együttműködve. Mai vendégem Marosszéki Emese szervezetfejlesztő az Életfa Egyesület egyik vezetője, aki Giczey Péterrel és Pető Ibolyával együtt vett részt a 2002 és 2020 között működő Csapókerti szomszédsági progmban.

21. PODCAST témája: SZERVEZETFEJLESZTÉS ÉS ÖNKÉNTESSÉG

Az Önkéntes Szemle 2022. évi 3. száma, többféle megközelítésben, a szervezetfejlesztés és az önkéntesség témakörével foglalkozik. A mai beszélgetésben olyan kérdések mentén járjuk körül a témát, hogy: "Milyen szakaszai voltak a hazai forprofit és a civil-nonprofit szektorban a szervezetfejlesztésnek?

Mikor és miért van szükségük az önkénteseket is foglalkoztató civil-nonprofit szervezeteknek szervezetfejlesztésre?"

"Melyek azok a jellemző szervezetfejlesztési problémák, amelyek az elmúlt egy évtizedben a civil-nonprofit szervezeteknél megjelentek?"

A hazai civil-nonprofit szektor a forprofit szektorral egy időben született újjá. A civil-nonprofit szervezetek egy része az 1990-es évek végére jut el abba a fejlődési szakaszba, hogy tudatosan elkezd szervezetfejlesztési kérdésekkel foglalkozni, szervezetfejlesztési tanácsadókkal kooperálni. Mai vendégemmel, Nardai Brigitta szervezetfejlesztővel és coach-csal ezekről a témákról beszélgetünk.

22. PODCAST témája: TÁRSADALMI HATÁS ÉS ÖNKÉNTESSÉG

A mai adásban azzal a tanulmánnyal foglalkozunk, amely az önkénteseket foglalkoztató civil-nonprofit szervezetek társadalmi hatását és azok mérését tárgyalta az Önkéntes Szemle 2022. évi 3. számában. Beszélgetés Bakó Csabával a SIMPACT Nonprofit Kft ügyvezetjével.

Mi az a társadalmi hatás, amit mérni lehet és miért vált egyre fontosabbá a civil-nonprofit szervezetek körében is?

Milyen módszerekkel és mit mérnek a szervezetfejlesztők a társadalmi hatás vizsgálatakor?

Milyen társadalmi hatások mutathatók ki egy önkénteseket is foglalkoztató civil-nonprofit szervezetnél?


23. PODCAST témája: TÖBB VAGY, HA ADSZ! - 72 ÓRA KOMPROMISSZUM NÉLKÜL

Október 6-9 között immár 15. alkalommal ez évben is megrendezésre kerül a 72 óra kompromisszumok nélkül önkéntes akció a középiskolai és egyetemista korosztály számára.

Milyen kihívást jelent egy rövid idejű/ epizodikus jellegű önkéntes akció megszervezése?

Milyen tapasztalatokat eredményeket tud felmutatni a 72 óra kompromisszumok nélkül akció?

Mitől lesznek többek, akik önkéntesként adnak?

Hogyan járul hozzá egy ilyen akció az ifjúsági korosztály tartós önkéntessé válásához?Erről és még sok minden másról a 72 óra kompromisszum nélkül kapcsán beszélgetünk Czopf Ágnes főkordinátorral és Gőbel Ágostonnal kommunikációs referenssel.

24. PODCAST témája: A PARTNERSÉG LEHETŐSÉGEI A VÁLLALATOK ÉS A CIVIL-NONPROFIT SZERVEZETEK KÖZÖTT

A mai adásban az Önkéntes Szemle 2022. évi 3. számában megjelent azon esettanulmányról beszélgetünk, amely a vállalatok és civil-nonprofit szervezetek közötti partnerségi együttműködéssel foglalkozott, olyan kérdések mentén, mint például:

Mit jelent a civil-nonprofit szervezetek számára egy vállalattal való partnerségi együttműködés?

Mit várnak el egy ilyen a partnerségi együttműködésben a vállalatok?

Melyek a sikeres együttműködés feltételei, és miben segíti ebben a Civil Impact Akadémia a civil-nonprofit szervezeteket?

Mindezen kérdésekre válaszol Kiss Gyöngyvér a Civil Impact Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője.

25. PODCAST témája: FIATALOK AZ ÖNKÉNTESSÉGRŐL

A legutóbbi felmérések szerint a szervezetekhez kötődő önkéntesek 21%-a 18-25 éves korosztályból kerül ki, ami azt mutatja, hogy a megfiatalodott a hazai önkéntesek köre. A mai adásban az önkéntessé válás személyes történetein keresztül olyan kérdésekről beszélgetünk, Milyen belső és háttértényezők indítanak el egy fiatalt az önkéntesség vállalása felé?- Hogyan, milyen szempontok szerint választják ki azt a szervezetet, ahová önkéntesként jelentkeznek Hogyan alakult az önkéntes-életútjuk? Mit adtak önkéntességük során és mit kaptak az önkéntességtől? "Trendi-e" ma önkéntesnek lenni a 18-25 évesek között? Hogy látják mivel lehetne ösztönözni a fiatalok önkéntessé válását?

Vendégek: Maácz Fruzsina a KórházSuli és Horváth Panna a Nem Adom Fel Alapítvány önkéntesei.

26. PODCAST témája: MIÉRT LEGYÉL KÖRNYEZETVÉDELMI ÖNKÉNTES?

A környezetvédelem ma már életünk része lett, akár tudatosan, akár nem tudatosan is élünk ezzel. A felmérések szerint a környezetvédelem - a szociális ellátás, oktatás, egészségügy, kultúra után - az ötödik legnépszerűbb tevékenységterület a szervezetekhez kötődő önkéntesek körében. Milyen belső és háttértényezők indítanak el valakit arra, hogy környezetvédő önkéntes legyen? Mit csinál egy környezetvédelmi önkéntes? Mit adnak a környezetvédelmi önkéntesek a szűkebb-tágabb környezetüknek, a társadalomnak és mit kapnak az önkéntességük során? Menő dolog-e ma környezetvédelmi önkéntesnek lenni? Mivel lehetne ösztönözni a fiatalok önkéntessé válását általában és a környezetvédelem terén?

Vendégek: Táboriné Soós Krisztina a Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület és Sebe Anna, valamint Rada Bálint az ELTE Együtt a Környezettudatos Szemléletért fenntarthatósági és megtakarítási program önkéntesei.

27. PODCAST témája: AMIRŐL MINDENKINEK VAN VÉLEMÉNYE: AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT

A köznevelési törvény előírása szerint 2016-tól az érettségi vizsga megkezdésének feltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során. A pedagógiai program bevezetéséről éppen 10 éve döntöttek, ezért a mai adásban ennek a tíz évnek a tapasztalatairól beszélgetünk, hiszen úgy tűnik, hogy az Iskolai Közösségi Szolgálatról szinte minden érintettnek - tanulóknak, pedagógusoknak, szülőknek - nagyon ellentétes véleményük van: vannak, akik lelkesen támogatják és vannak, akik még hevesebben ellenzik. 

Vendégek: Markos Valéria az Önkéntes Szemle szerkesztője és a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Karának oktatója és Bodó Márton közoktatási referens Ferences Rend.

28. PODCAST témája: MIT ÉRDEMES TUDNI A CIVIL KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONTOKRÓL?

10 éve, 2012-ben jött létre a Civil Közösségi Szolgáltató Központok hálózata. Mit érdemes tudni a Civil Közösségi Szolgáltató Központokról? Milyen szerepet töltenek be civil-nonprofit szektor életében? Hogyan vészelte át a hazai civil-nonprofit szektor a Covid-19 járványt? Milyen kihívások elé állítja az energia és gazdasági válság a civil-nonprofit szervezeteket? Milyen tervek, stratégiák segítik kormányzati szinten a civil-nonprofit szervezeteket ebben a kritikus időszakban?

Vendég: Dr.Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatokért és Társadalmi Konzultációért felelős főosztályvezetője

29. PODCAST témája: PRO BONO, AVAGY AZ EGYÉNI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

A pro bono latin kifejezés magyarra fordítva annyit jelent, hogy a közjóért. Az elmúlt években itthon is egyre többet hallani a pro bonoról, mint a vállalati önkéntesség egy formájáról. Ez esetben arról van szó, hogy a pro bono tevékenységek alapvetően nem a munkavállalók, hanem a cég által vállalt önkéntes segítségnyújtást jelentik, az alkalmazottak szakértelmének felhasználásával. A vállalat az alapszolgáltatását természetbeni támogatásként ajánlja fel valamilyen szervezetnek, de ugyanolyan feltételekkel, felelősségvállalással, és általában szerződés alapján, mint egyéb, üzleti ügyfeleinek. A mai podcastban a pro bonoról eredeti értelmében, és az egyéni társadalmi felelősségvállalás szemszögéből megközelítve lesz szó. 

A podcast adás mai vendége mai vendége Mautner Zsófi, akit talán sokaknak nem kell bemutatni, hiszen a hazai gasztroblogger műfaj egyik megalapítója, és aki egy nagy karrierváltás után kezdett el főzéssel foglalkozni. Akik ismerik és nyomon követik munkásságát azoknak az sem újdonság, hogy az elmúlt években felhasználva a Mautner Zsófi brand-et, egyre több olyan projekt támogatója, amely valamilyen társadalmi ügy mellett való kiállást is jelent.

30. PODCAST témája: AZ ÖNKÉNTES SZEMLE FOLYÓIRAT BEMUTATÁSA ÉS MINDEN MÁS, AMI ÖNKÉNTESSÉG

A 30-perc az önkéntességről podcast sorozat utolsó adásában az Önkéntes Szemle folyóirat bemutatása ürügyén a szakmai önkéntességről, a hazai önkéntesség helyzetéről és a podcastról, mint az önkéntességet informáló népszerűsítő műfajról lesz szó. Közel egy éven és 30 podcast adáson keresztül próbáltunk hírt adni, informálni, kicsit ismeretet is bővíteni arról a társadalmi és gazdasági jelenségől, amit önkéntességnek nevezünk. A 30 adásban számtalan témát érintettünk, kezdve azzal, hogy kik az önkéntesek és közülük jó párat be is mutattunk, akik példaként beszéltek arról a meghívásról is, ami az önkéntesség vállalása felé vezette őket.

Bemutattunk szervezeteket, nagyokat mint például a négy karitatív szervezet és kisebbeket az Amigos Alapítványtól kezdve a Magyar Önkéntesküldő Alapítványon át a Zöldövezet társulásig. Igyekeztünk megismertetni Önökkel az önkéntes-koordinátori munkát, az epizodikus, rövid idejű önkéntességet a Budapest 100 és a fesztivál önkéntesség kapcsán, és még sorolhatnám mindazokat a témákat, amelyekről úgy gondoltuk, hogy érdekelheti a jelenlegi és a potenciális önkénteseket, mert elsősorban nekik készítettük ezt a sorozatot. Volt azonban egy nem tervezett témánk is, amikor az orosz-ukrán háború kapcsán olyan spontán önkénteseket és karitatív szervezetek vezetőit szólaltattunk meg, akik elsőként nyújtottak segítséget a menekülteknek a határmenti településeken.

A mai utolsó adásban rendhagyó módon átadom a mikrofont Gerencsér Balázsnak a NIOK igazgatójának, hogy elsősorban az Önkéntes Szemle folyóiratról és egy kevéssé ismert, de sokak által gyakorolt önkéntességi formáról a szakmai önkéntességről beszélgessünk.

31. PODCAST témája: AZ ÖNKÉNTESSÉG GAZDASÁGI EREJE - INGYEN MUNKAERŐ -E AZ ÖNKÉNTES ?

PANELBESZÉLGETÉS 

Amikor az önkéntesség költségeit próbáljuk számba venni két problémával ütközünk szembe. Egyrészt általános vélekedés, hogy az önkéntes "ingyen munkaerő", amelyet csak be kell "vetni" az adott tevékenységi területre. Másrészt az önkénteseket foglalkoztató szervezetek körében is általánosnak mondható az, hogy a szervezeti, működési költségek és a programköltségek összeolvadnak és ebből következően nagyon kevesen tudnak számszerűsíthető adatokkal szolgálni: mi a költsége annak, hogy egy jelentkezőből tényleg önkéntes válhasson? Az önkéntes programok költségeinek (inputjának) részletesebb és konkrétabb megjelenítése mind a kormányzati, mind a vállalati és magán támogatók, de az önkéntes programokat működtető szervezetek számára is átláthatóbbá teszik a gazdálkodást és a támogatások felhasználását.

A panelbeszélgetésre a Milton Friedman Egyetem – Önkéntes Szemle által, 2023. április 19.-én megszervezett, Kihívások és lehetőségek - a hazai önkéntes szektor helyzete a Covid-19 járvány és egy gazdasági válság elején c. konferencia keretében került sor.

Panelbeszélgetés vezetője: Nagy Réka

Résztvevők:

Kiss Gyöngyvér (Civil Impact)

Koller Andrea (Zöldövezet)

Szendrei-Virág Zsófia (Ragyogók- Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa) 

A PODCAST KÖZÖSSÉGI ADOMÁNYOZÁSBÓL KÉSZÜLT! KÖSZÖNJÜK ADOMÁNYOZÓINKNAK!

32. PODCAST témája: A COVID-19 JÁRVÁNY UTÁN - HATÁSOK ÉS MEGOLDÁSOK

PANELBESZÉLGETÉS 

Noha úgy tűnik, hogy a COVID-19 járvány részben a múlté, de a pandémia okozta változások rövid és hosszú távú hatásainak feltérképezése nem csak önkéntesmenedzsmenti szempontból van relevanciája, hanem a készülő, második Nemzeti Önkéntes Stratégia számára is stratégiai tanulságokkal szolgálhat. Társadalmi és gazdasági beágyazottságánál fogva a magyar civil-nonprofit szektort hasonló kihívások érték az elmúlt két évben, mint a magyar társadalmat és gazdaságot. Átfogó kutatások szerint a pandémiára reziliens válaszokat adó közösségek tudták kevesebb személyes kapcsolati és gazdasági veszteség nélkül átvészelni a járvány időszakot. Ez a megállapítás érvényesnek mutatkozik a civil-nonprofit szervezetekre is. A COVID-19 járvány leginkább a személyes szolgáltatást nyújtó szervezeteket érintette igen érzékenyen, mivel szolgáltatásaik lekorlátozódtak, önkénteseikkel is elvesztették személyes kapcsolataikat. Ugyanakkor a pandémia egyfajta versenyhelyzetet is teremtett a civil-nonprofit szektorban: azok a szervezetek, amelyeknek az anyagi és foglalkoztatási bázisa lehetővé tette, hogy átálljanak az online önkéntesség különböző formáinak alkalmazására, meg tudták tartani, sőt, egyes esetekben még növelni is tudták önkéntesek számát. Ez 2022-re sajátos duális helyzetet teremtett a hazai civil-nonprofit szektorban.

A panelbeszélgetésre a Milton Friedman Egyetem – Önkéntes Szemle által, 2023. április 19.-én megszervezett, Kihívások és lehetőségek - a hazai önkéntes szektor helyzete a Covid-19 járvány és egy gazdasági válság elején c. konferencia keretében került sor.

Panelbeszélgetés vezetője: Dr. Laki Ildikó

Résztvevők:

Tóthné Almássy Monika (KórházSuli Alapítvány)

Simon Ádám (H+Média Egyesület)

Fábián Sára (Amigos Alapítvány)

A podcast, mivel a helyszínen készült, nem studióminőségű. Köszönjük megértésüket.

A PODCAST KÖZÖSSÉGI ADOMÁNYOZÁSBÓL KÉSZÜLT! KÖSZÖNJÜK ADOMÁNYOZÓINKNAK!

A COVID-19 járvány idején készült 2020. évi nonprofit statisztikai adatok szerint az önkéntesek száma 15 százalékkal csökkent, ugyanakkor az általuk ledolgozott munkaórák csak 9 százalékkal, tehát a kevesebb önkéntes nagyobb munkaidőráfordítással tudta szinten tartani szervezeteinek működtetését, illetve missziójának teljesítését és programjainak megvalósítását. Az önkéntesség alapvetően időadomány és a statisztikai adatok egyrészt azt mutatják, hogy gazdasági válság idején (lásd a korábbi, 2008-as pénzügyi-gazdasági válságot) csökken az önkéntesek száma. Másrészt a kutatások azt is feltárták, hogy gazdasági válság idején az állam, az önkormányzatok előszeretettel hárítják rá az önkénteseket is foglalkoztató civil-nonprofit szervezetekre a jelentkező társadalmi problémák kijavítását, netán megoldását. Jól érzékelhető, tehát, hogy szolgáltatásokat nyújtó civil-nonprofit szervezetek egyfajta harapófogóhelyzetbe kerülnek. A fő kérdés az, hogy perspektivikusan a civil-nonprofit szervezetek hogyan érzékelik ezt a harapófogóhelyzetet és milyen önkéntesmenedzsmenti megoldásokat tudnak foganatosítani a válság átvészelésére.

A panelbeszélgetésre a Milton Friedman Egyetem – Önkéntes Szemle által, 2023. április 19.-én megszervezett, Kihívások és lehetőségek - a hazai önkéntes szektor helyzete a Covid-19 járvány és egy gazdasági válság elején c. konferencia keretében került sor.

A panelbeszélgetés vezetője: Dr. Dorner László 

Résztvevők:

Le Kim Evelin (Indahouse Hungary), 

Karagich Bálint (Hungarian Youth Association), 

Nagy Zoltán (Mendékház Alapítvány), 

László Miklós (FIRE Pécsvárad) .

A podcast a helyszíni felvétel volt, vágási munkálatait az OHM Stúdió készítette, amit közösségi adományozásból finanszíroztunk. Ezúton is köszönjük adományozóink támogatását!

Az önkéntesekre az önkéntességre gondolva olyan emberek jelennek meg előttünk, akiket áthat a szolgáltatásetika, a kötelesség érzése, a közösség iránti elköteleződés és a szervezeti lojalitás. Ugyanakkor a nemzetközi szakirodalmi és szervezeti tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre inkább általánossá vált - különösen az Y generációhoz tartozó, a magasan kvalifikált, atipikus munakörben dolgozó és nagyvárosi fiatalok körében - az alkalmilag, szórványosan, rövid idejű, az úgynevezett epizodikus önkéntesség. Noha a nemzetközi gyakorlatban már közel harminc éve használják és alkalmazzák az önkéntesség gyakoriságára ezt a differenciált kifejezést, Magyarországon még mindig csak dichotom értelmezésben rendszeres és alkalmi önkéntességről beszélünk.Miért fontos az epizodikus önkéntesek és önkéntesség természetének megértése a szervezetek számára? Egyrészt az önkéntesek rendelkezésre állásának csökkenése, a magas fluktuáció, az önkéntesek toborzásának és megtartásának megnövekedett költségei "megdrágítják"az önkéntesség menedzselését számos olyan civil-nonprofit szervezet számára, amelyek közül sokan nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal az epizodikus önkéntesek toborzása és megtartása terén. Másrészt az epizodikus nélkülözhetetlen nélkülözhetetlen erőforrásai a civil-nonprofit szervezeteknek, amikor rövid idő alatt nagyszámú önkéntesre van szükség. Ezért az epizodikus önkéntesek sajátosságaira való reagálás és megtartásuknak megértése kulcsfontosságú kérdés a civil-nonprofit szervezetek és az önkéntes szektor számára is.

A panelbeszélgetés vezetője: Dr. Bartal Anna Mária 

Résztvevők:

Dr.Perényi Szilvia (Testnevelési és Sporttudományi Egyetem), 

Szíj Barbara (Budapest100), 

Nagy Réka (Fesztivál Önkéntesközpont), 

Gál Andrea (Nem adom fel Alapítvány) 

A podcast a helyszíni felvétel volt, vágási munkálatait az OHM Stúdió készítette, amit közösségi adományozásból finanszíroztunk. Ezúton is köszönjük adományozóink támogatását!