30 PERC - 

AZ ÖNKÉNTESSÉGRŐL

Podcastok

Ha Ön már önkéntes, vagy önkéntesekkel foglalkozik egy szervezetnél, vagy még csak tervezi, hogy kipróbálná magát önkéntesként, hallgasson minket!

Ez a műsor Önöknek, Önökről szól!

Az egyes adásokban az Önkéntes Szemlében megjelenő tanulmányok alapján olyan gyakorlati, elméleti szakemberekkel, önkéntesekkel fogok beszélgetni, akik mindennapi munkájuk, önkéntességük révén alakítják, formálják a hazai önkéntes szektort.

Olyan kérdésekről, válaszokról, kihívásokról és megoldásokról lesz szó, amelyek reményeink szerint a már önkéntes munkát végzők, vagy az önkéntességgel foglalkozó szakemberek, de a jövőbeni önkéntesek számára is hasznos információkat, ismereteket nyújtanak.

Mert önkéntesnek lenni tényleg jó!

1. PODCAST témája: KIK A MAGYAR ÖNKÉNTESEK? -

Magyarországon minden negyedik felnőtt végeett már önkéntes munkát. Kik a magyar önkéntesek? Mit csinálnak és milyen rendszerességgel? Minden, amit a statisztikai adatokból tudni lehet a magyar önkéntesekről. Beszélgetés Gyorgyovich Miklóssal, akik a Századvég igazgató-helyetteseként "Az önkéntesek Magyarországon 2018" kutatás vezetője volt. A beszélgetés elején Gyorgyovich Miklós beszél saját önkéntessé válásáról, önéntes munkáiról, majd pedig a kutatási eredmények alapján mutatjuk be a magyar önkéntesek jellegezetességeit.


2. PODCAST témája: HOGYAN LESZ 7 ÉV ALATT EGY BARÁTI ÖSSZEFOGÁSBÓL JÓL MŰKÖDŐ ÖNKÉNTES SZERVEZET?

Beszélgetés Forgács-Fábián Sárával, az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodójával és vezetőjével. 7 évvel ezelőtt egy baráti összefogásból született meg az Amigos Alapítvány ötlete, amire Forgács Fábián Sárát saját gyerekkori tapasztalatai indították. Az Amigos önkéntesei kórházakban fekvő gyereket látogatnak, és elsősorban a tanulásban segítenek nekik. Mára az Amigos Alapítvány 5 városban, 17 kórházi egységben 153 fővel működik. A beszélgetésben szó esik az önkéntesek kiválasztásáról, a szervezet felépítésének, működtetésének szakaszairól, és nem utolsó sorban arról is, hogy a COVID-19 járvány milyen kihívások elé allította a szervezet vezetését és önkénteseit, és hogyan kellett újratervezniük erre az időszakra, hiszen a beteglátogatások szüneteltek.


3. PODCAST témája: HOGYAN KÉSZÜL AZ ÖNKÉNTES STATISZTIKA? 

Hogyan készül az önkéntes statisztika? Milyen a magyar önkéntesség gazdasági ereje? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk Sebestény Istvánnal, a KSH vezető-főtanácsosával, az Önkéntes Szemle 2021. évi 4. számában megjelent tanulmánya alapján. Az éves statisztikai adatok azt is megmutatják, hogy milyen a hazai, szervezetekhez kötődő önkéntesség gazdasági ereje: hány órát dolgoztak az önkéntesek és ez átszámolva hány milliárd forintot jeletett és hány főállású foglalkoztatottnak felelt meg. A legfrissebb adatok szerint, 2020-ban - a COVID-19 járvány első évében - 311 ezer önkéntes 21 ezer főállású munkáját "helyettesítette", ami 83 milliárd Ft-ot megtakarítást jelentett az őket foglalkoztató civil- nonprofit szervezeteknek.


4. PODCAST témája: INGYEN MUNKAERŐ-E AZ ÖNKÉNTES?

Ebben az epizódban Bartal Anna Mária Nagy Rékával és Perpék Évával, az Önkéntes Szemle szerkesztőségének tagjaival beszélget arról, hogy valóban ingyen munkaerő-e az önkéntes, illetve milyen befektetést jelent egy szervezet számára, mire valakiből képzett önkéntes válik. A beszélgetés alapját az adja, hogy a résztvevők az Önkéntes Szemle 2021. évi 4. számában megjelent tanulmányukban azt a kérdést vizsgálták és elemezték, hogy milyen jelenségek indokolják a kérdés felvetését a gyakorlat szempontjából, illetve milyen módszerek állnak rendelkezésre a ennek vizsgálatára? Az önkéntes programoknak vannak olyan rejtett, főként materiális költségei, amelyek egyrészt szervezeti kiadásokként jelennek meg, másrészt olyanok, amelyeket kvázi adományként kapnak a szervezetek és ezeket sokszor nem is árazzák be. Ezekkel a költségekkel sokszor maguk a szervezetek sincsenek tisztában, noha ez nagyon fontos eleme a pályázati, vállalati támogatások költségeinek megtervezésénél, elszámolásánál és elbírálásánál is.


5. PODCAST témája: MENNYIBE KERÜL EGY ÖNKÉNTES?

Az önkéntesek foglalkoztatásának és effektíve felmerülő költségeiről beszélgetünk Junkertné Dr. Szűcs Zsuzsanna igazságügyi adó- és járulékszakértővel, az Önadozó lap főszerkesztőjével. A beszélgetés hátterét az adja, hogy Junkertné Dr. Szűcs Zsuzsanna az Önkéntes Szemle 2021. évi 4. számában megjelent tanulmányában részletesen elemezte és bemutatta, a közérdekű önkéntes tevékenység ellenszolgáltatásnak nem minősülő juttásainak milyen formái vannak, ezek közül melyek, milyen formában és milyen feltételek mellett illetik meg az önkéntest, illetve ez az önkénteseket foglalkoztató szervezetek számára milyen jellegű kiadásokat jelentenek.


6.PODCAST témája: MI A HELYE AZ ÖNKÉNTESSÉGNEK EGY KÓRHÁZI STRUKTÚRÁBAN?

Mit csinál egy kórházi önkéntes? Mi a helye a kórházi önkéntességnek egy kórházi struktúrában? Hogyan változtatta meg a COVID-19 járvány a Bethesda Gyermekkórházban az önkéntességet? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk Reményi Imrével a Bethesda Gyermekkórház önkéntes-koordinátorával, de szó esik arról is, hogy miként lesz valaki önkéntes-koordinátor, hogyan lehet valaki kórházi önkéntes és mit jelent ez az önkéntes munka a gyakorlatban, milyen nehézségek, örömök kísérik ezt az önkéntes tevékenységet, illetve miért fontos, hogy legyenek kórházi önkéntesek is.


Beszélgetés dr. Molnár Klárával, az Effekteam izgazgatójával a vállalati önkéntesség kérdéseiről, annak kapcsán, hogy dr. Molnár Klára az Önkéntes Szemle 2021. évi 4. számában egy részletes tanulmányban mutatta be, hogy miként alakult Magyarországon az elmúlt tíz évben a nagyvállalati önkéntesség. A beszélgetés során többek között szó esik arról is, hogy Magyarországon a nagyvállalatoknál jellemzően a kétezres évek közepén jelentek meg az első önkéntes aktivitások, amelyek többnyire alulról jövő kollegiális, jótékony összefogások formájában, szabadidőben valósultak meg. Az önkéntes keretek, policyk kialakítása, valamint a vállalatok részéről kezdeményezett programok ösztönzése, szervezése inkább a kétezres évek második felében kapott teret a vállalatok társadalmi felelősségvállalási gyakorlatában. Ezt a fejlődést törte meg a COVID-19-járvány és arról is beszélgetünk, hogy ez milyen hatással volt, illetve miként változtatta meg a vállalati önkéntesség formáit.


A sok ezer spontán, alulról szerveződő önkéntes közül hármat mutatunk be, akik vagy a harcvonalban a határmentén, vagy pedig az ország belsejében fogadják és segítik a maguk lehetőségei szerint a hontalanná váló menekülteket. Beszélgetünk Barabás községből Daróczi Gábornéval, majd Porzsolt Eszterrel, aki a községbe utazott azért, hogy önkéntesként segítse a menekültek fogadását. Végül Hajniss Nikolettával a Gödi Anyák Angyalai Facebook csoport egyik "főangyalával" pedig arról, hogy a "hátországban" hogy szerveződik a menekültek befogadásáa, mit csinálnak ezért és hogyan szervezezik meg ezt, mint informális csoport.

Milyen kihívások elé állította a COVID-19-járvány a Vöröskeresztet? Milyen gyors és rugalmas válaszokat tudott adni erre a váratlan helyzetre a szervezet? Milyen új rétegeket tudott a járvány alatt önkéntesként megszólítani a Vöröskereszt , illetve milyen feladatokat láttak el az önkéntesek a pandémia időszakában. Horváth Péter a Vöröskereszt budapesti igazgató-helyettese mindemellett beszél arról is, hogy miként lett a saját életében is az önkéntességből "karrier" és hivatás.

10. PODCAST témája: MILYEN TÉNYEZŐK BEFOLYÁSOLTÁK AZ ÖNKÉNTES VÉRADÁST A COVID-19 JÁRVÁNY IDEJÉN?

Általános tapasztalat volt, hogy pandémia ideje alatt világszerte lecsökkent a véradók száma, noha nem alakult ki a vérellátás biztonságát veszélyeztető helyzet. Mi motiválta az önkéntes véradókat a járvány alatti véradásra? Hogyan befolyásolta ezt a COVID-19 járvány? Ezekről a kérdésekről beszélgetek Dorner Lászlóval az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusával, aki maga is 42szeres véradó, és az Önkéntes Szemle 2022. évi 1. számában írt erről részletes elemző tanulmányt. Másik vendégem Tarján Gergely 46szoros véradó, és egyébként szociológus, és jelenleg adatelemzéssel foglalkozik, és akit azért hívtunk meg, hogy gyakorlati nézőponttal gazdagítsa a tanulmányban leírtakat.

11. PODCAST témája: KARITÁSZ ÖNKÉNTESEK AZ UKRÁN-MAGYAR HATÁRON

Beszélgetés Zagyva Richárddal, a Magyar Katolikus Karitász igazgatóhelyettesével, aki a magyar-ukrán határról jelentkezik be. Milyen kihívásokat és feladatokat jelent a menekültek ellátása a karitatív-humanitárius szervezetek számára? Hogyan készült fel erre a Magyar Katolikus Karitász? 2022. március 24.-én, amikor a felvétel készült, éppen egy hónapja kezdődött el az orosz-ukrán háború. Korábbi podcast adásunkat, amelyben az alulról szerveződő önkéntességet mutattuk be a menekültek megsegítésében ott fejeztük be, hogy a Magyar Katolikus Karitász átvette az önkéntes szervezési feladatokat Barabáson. Ebben az adásban tehát már a szervezeti önkéntesség oldaláról mutatjuk be azokat a feladatokat, kihívásokat, amelyek a menekültek ellátásában felmerülnek.

12. PODCAST témája: HUMANITÁRIUS ÖNKÉNTESSÉG HÁBORÚ IDEJÉN

Beszélgetés Gáncs Kristóffal, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatójával. Mi a humanitárius segítségnyújtás általában és mit jelent most az orosz-ukrán háború idején? Milyen önkéntes feladatok vannak egy humanitárius segélyszervezetnél? A felvétel készítésének napján, 2022. március 24.-én éppen egy hónapja kezdődött el az orosz-ukrán háború. A március 5.i kormányzati tájékoztató szerint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a határ ukrán oldalán lát el segélyszervezeti és humanitárius feladatokat. Hogyan szervezi ezt meg az Ökumenikus Segélyszervezet a határ túloldalán?