IFJÚSÁGI ÖNKÉNTES KÖZÖSSÉGEK HÁLÓZATA: 

KAPCSOLÓDÁS - SEGÍTSÉGNYÚJTÁS - FEJLŐDÉS

Hajdú Krisztina - Rozsos Renáta

Absztrakt

Az önkéntesség 21. századi formái számos szempontból kihívást jelenthetnek a fogadó szervezetek számára. A megnövekedett érdeklődés következtében elkerülhetetlen az önkéntes fogadás terén már kialakult lehetőségek újragondolása, szükség szerinti átstrukturálása és további programok kialakítása. A középiskolás és egyetemista fiatalok jelentkezése különösen körültekintő kísérést és odafigyelést igényel, de egy előzetesen jól kialakított struktúrában, megfelelő szervezés mellett ez a tevékenység hasznos és építő lehet a leendő önkéntes lelkület kialakítása szempontjából.

Nagyszerű lehetőség, hogy az Ifjúsági Közösségek Hálózata projekt – másként, a fiataloktól kapott becenevén az "If You" program – által életre kelt és elérhetővé vált egy fiatalokat megszólító, bevonásra, motiválásra, érzékenyítésre, önkéntesek kísérésére és megtartására is alkalmas hatékony eszközrendszer.

Az önkéntessé válás erősíti a közösségben játszott szerepeket, növeli az önbecsülést, önértékelést. Azáltal, hogy a hozzánk jelentkező fiatalok máltai önkéntessé válnak, egy olyan közösség tagjai is lesznek, amely elég erős megtartó erőt képvisel ahhoz, hogy számos egyéb lehetőséget is biztosítson a felnőtté válás során.

Kulcsszavak: közösségépítés, ifjúsági önkéntesség, esélyegyenlőség, prevenció